Max en Eveline op weg

Over de zijderoute van Amersfoort naar Dalian.......

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Meer info over Kirgizie

E-mail Print

Op 15 december 1990 van Kirgizische Socialistische Sovjetrepubliek gewijzigd in de Republiek Kirgizië (of Kirgizstan). Staatshoofd werd de in oktober 1990 gekozen president Askar Akajev. Reeds in 1991 nam het parlement wetten aan om de economie te hervormen. Tijdens de augustus-staatsgreep in Moskou, probeerden conservatieve communisten in Kirgizië president Akajev tevergeefs ten val te brengen. Op31 augustus 1991 riep Kirgizië de onafhankelijkheid uit.

In 1993 nam Kirgizië een nieuwe grondwet aan en werd het land een presidentiële republiek. In de grondwet wordt ook de bijzondere positie van de Islam benadrukt. Ondanks deze specifieke vermelding zijn er na 1996 (opkomst van de Taliban) moslim-fundamentalistenactief in Kirgizië.

In 1995 en in 2000 werd Akajev tot president herkozen. In maart 2002 was er een protest tegen president Akajev omdat Azimbek Beknazarov, een parlementariër die ervan verdacht werd zijn macht te hebben misbruikt, terecht moest staan. De meer dan 2000 demonstranten waren het hier niet mee eens en vreesden dat de regering hierachter zat om Beknazarov monddood te maken. Bij deze demonstratie vielen zeker 6 doden en 61 gewonden.

In mei 2002 werd er opnieuw een demonstratie ten gunste van Beknazarov onderdrukt. De oproer politie ging hierbij hardhandig te werk. In november 2002 werden er oppositieleiders gearresteerd.

In februari 2005 vonden er parlementsverkiezingen plaats die frauduleus verliepen. Zowel de oppositie als internationale waarnemers beschouwen de verkiezingsuitslag ondemocratisch. Sinds de officiële uitslag van de verkiezingen is bekendgemaakt, vinden er dagelijks demonstraties plaats. Op Palmzondag (21 maart) werden enige belangrijke gebouwen in de hoofdstad Bisjkek bezet. Oppositiekrachten - die zich duidelijk laten leiden door de gebeurtenissen in Georgië twee jaar eerder - noemen deze opstand de Tulpenrevolutie.

Uiteindelijk leidde dit op Witte Donderdag (24 maart) tot een machtsomwenteling, waardoor Akajev zijn positie moest opgeven.Koermanbek Bakijev werd daarbij interim-president en voorzitter van het parlement. In juli 2005 werd Bakijev als president gekozen. Na de inauguratie benoemde hij volgens afspraak Feliks Koelov tot premier.

In april 2010 zijn er opnieuw demonstraties met als aanleiding de arrestatie van oppositieleiders, onder wie voormalig presidentskandidaatAlmazbek Atambajev en pogingen van de zittende regering om de vrijheid van meningsuiting te beknotten en de media in hun werk te belemmeren. Op 7 april vallen er minimaal 17 doden onder betogers en zeker 150 mensen raakte gewond bij bloedige betogingen in de hoofdstad: Bisjkek. Ook meld de oppositie dat zij de macht in het land hebben overgenomen na deze bloederige rellen

 

 

Onrust in Kirgizie

E-mail Print

Het zal jullie niet zijn ontgaan dat de aanvankelijke rellen in Kirgizie lijken om te slaan in een revolutie. Onduidelijkheid over wie nu de macht heeft; de president die niet wil opstappen of de oppositieleider. Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen op de voet. Vanochtend is er contact geweest met onze samenwerkingspartner inzake ons weeshuis Aksuu. Aksuu is gelegen bij de grote stad Karakul, ten Zuidoosten van het Issyk-kul meer. "in de regio van het weeshuis is het relatief rustig, hoewel zich daar ook een machtwisseling op regionaalniveau lijkt te hebben voorgedaan. Het publieke leven ligt plat. Winkels, scholen en andere openbare gelegenheden zijn allemaal gesloten en internet werkt zeer beperkt en de meeste kranten zijn vandaag niet uitgekomen of niet verspreid. Welke gevolgen dit precies gaat hebben voor ons bezoek aan Kirgizie kunnen we nu nog niet zeggen. Wij gaan er vooralsnog vanuit dat wij deze zomer een persoonlijke bijdrage kunnen leveren aan de kinderen in en een mooie reis kunnen maken door Kirgizie en gaan dan ook door met onze inzamelingsactie. Mochten wij in juli toch niet zelf kunnen gaan, zullen wij het geld in overleg met en met hulp van onze samenwerkingspartner alsnog nuttig uitgeven voor deze kinderen.

Bedankt voor de bijdragen die deze week zijn bijgeschreven voor Aksuu. Toch weer een paar honderd Euro van betrokken collega's en vrienden ontvangen!

 

Meer lezen over Kirgizie: zie 'news facts'.

 

 

Worldcup Table Soccer

E-mail Print

Op dit moment is Robert druk bezig met de organisatie van het wereld kampioenschap tafelvoetbal. Dit vindt plaats van 9 t/m 11 april in Shanghai. Voorinschrijving is noodzakelijk. 

Aril 9-11 BIG BAMBOO NANYANG LU
You must pre-register if interesting in playing...
This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  

 

Waarom mensen paaseieren schilderen

E-mail Print

Ter herinnering aan de strijd tussen Ormoezd (goed) en Ahriman (kwaad), vierden de oude Perzen in maart hun eierenfeest. Ze gaven elkaar gekleurde en versierde eieren, net als wij nu doen met Pasen.

Vrolijk pasen !

 

News flash: Peking geteisterd door zware zandstorm

E-mail Print

Peking geteisterd door zware zandstorm

Een zware zandstorm heeft het openbare leven in Peking zaterdag nagenoeg tot stilstand gebracht. De autoriteiten hebben bij hoge uitzondering alarmfase vijf afgekondigd, de hoogste die China kent. Burgers krijgen het advies binnen te blijven zolang het noodweer aanhoudt. ANP Video © Reuters
http://www.nuvideo.nl/algemeen/36266/peking-geteisterd-door-zware-zandstorm.html

20 maart 2010| Bron: ANP Video | © Reuters
 


Page 2 of 3